czwartek, 26 września 2013

Co jeść jesienią, czyli dieta zgodna z porą roku.

Niezależnie od tego, w jakim jesteśmy wieku, nasz organizm ściśle współgra z otaczającą nas przyrodą i przemianami, jakie w niej zachodzą. W różnych porach roku nasze ciało ma inne naturalne potrzeby. To, czy będziemy za nimi podążać, zależy już od nas samych.
Jesień to okres występowania chłodnych wiatrów oraz obfitych opadów deszczu.
 
Odpowiedni dobór pokarmów jesienią może zabezpieczyć nas przed niechcianymi przeziębieniami. Co zatem należy włączyć do diety by podnieść poziom odporności organizmu?


 1. Jogurt
Zawiera aktywne kultury bakterii, które znacząco wpływają na polepszenie odporności organizmu.

2. Owsianka
Zawiera beta-glukan. Jest to rodzaj błonnika, który ma właściwości antybakteryjnej i antyoksydacyjne. W doświadczeniach na zwierzętach przeciwdziałał on infekcjom i poprawiał działanie antybiotyków.

3. Czosnek
Jest niezastąpioną bronią w obliczu choroby. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

4. Nienasycone kwasy tłuszczowe
Włączenie do diety naturalnych źródeł tych tłuszczów takich jak oliwa z oliwek, orzechy czy ryby zwiększa produkcję w organizmie substancji zaangażowanych w regulację odporności i odpowiedzi immunologicznej.

5. Herbata
W ostatnich badaniach udowodniono, iż picie pięciu filiżanek czarnej herbaty dziennie zwiększa ilość interferonu we krwi, który skutecznie walczy z wirusami.


 6. Marchew
Karetonoidy podwyższają poziom komórek walczących z infekcjami.

7. Czarny pieprz
Co najdziwniejsze substancja, która sprawia, że kichamy może też nas przed tym skutecznie ustrzec. Substancja czynna – piperyna – działa dodatkowo przeciwgorączkowo.

8. Żółtka jaj
Są źródłem witaminy D3 - jej niedobór związany jest z częstszą zapadalnością na sezonowe grypy i przeziębienia.

9. Grzyby
Składniki niektórych grzybów zwiększają produkcję białych krwinek. Badania wykazały, że stają się one znacznie bardziej agresywne – co jest korzystnym zjawiskiem w przypadku grypy.

10. Owoce cytrusowe
Są jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Powodują większą produkcję antyciał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz